Blij zijn met beproevingen

De meeste mensen trekken hun wenkbrauwen op, wanneer ze horen dat ze blij zouden moeten zijn met beproevingen. Er is echter een groot voordeel aan moeilijkheden in ons leven.

2 Het moet u tot grote blijdschap stemmen, broeders en zusters, als u allerlei beproevingen ondergaat. 3 Want u weet: wanneer uw geloof op de proef wordt gesteld, leidt dat tot standvastigheid.

Jacobus 1:2-3 (NBV)

Allerlei beproevingen

Eens in de zoveel tijd een kleine beproeving, dat kunnen we wel hebben. Jacobus heeft het hier echter over allerlei beproevingen. Moeilijke omstandigheden die ons geloof op de proef stellen. Hij praat over beproevingen van verschillende aard, die keer op keer op ons afkomen.

Een leven als Christen zonder beproevingen, of met weinig beproevingen, is niet normaal. Ons geloof wordt, als het goed is, regelmatig getest op echtheid, diepte, kwaliteit en kracht.

Standvastigheid door beproevingen

Wie veel beproevingen meemaakt, blijft staan en ervan leert, of soms valt maar toch weer opstaat, wordt daar sterker van. Dit wordt bedoeld met standvastigheid. Het heeft te maken met stabiliteit, maar ook met betrouwbaarheid. Mensen om ons heen weten waar ze met ons aan toe zijn.

Door problemen en moeiten, in welke vorm dan ook, te zien als een kans om te groeien, worden we standvastig. We leren om winst uit verlies te halen.

Blijdschap om beproevingen

Hoewel niemand zal zeggen dat de beproevingen fijn zijn en je erg blij maken, kunnen we ons wel voorstellen dat ze ons sterker maken. Een litteken is sterker dan de huid eromheen. Wie wil groeien in zijn of haar geloof, mag zich verheugen in beproevingen.

Onze Heer geeft ons mét de beproeving ook de uitkomst, zodat we haar kunnen doorstaan (dit staat in 1 Korintiërs 10:13). Samen met Hem mogen we meer dan overwinnaars zijn.

 
Bijbelboek: Jakobus Trefwoorden: Beproeving, Blijdschap, Kracht, Kwaliteit