Stort je hart uit

Vertrouwen op God en niet bezorgd zijn, betekent niet dat je je hart niet mag uitstorten bij God.

9 Vertrouwt op Hem te allen tijde, o volk, stort uw hart uit voor zijn aangezicht; God is ons een schuilplaats. sela

Psalm 62:9 (NBG)

In dit vers zien we de schitterende combinatie van vertrouwen, je hart uitstorten en schuilen.

Vertrouw

Vertrouwen. Dat woord heeft meerdere betekenissen. Geloven dat iemand eerlijk is. Dat je op iemand kunt rekenen. Het betekent ook dat je afhankelijk durft te zijn van iemand.

Deze psalm roept ons op om altijd op God te vertrouwen. Hij is altijd eerlijk en zal nooit liegen. Hij is de waarheid (zie Johannes 14:6). Je kunt altijd op Hem rekenen want Hij zal er altijd zijn. Dat is Zijn Naam: HERE betekent "Ik ben er"! En je mag altijd afhankelijk van Hem Zijn, want Hij is sterk en machtig en oneindig veel groter dan wij.

Stort je hart uit

Sommige mensen zeggen dat je, als je echt op God vertrouwt, niet meer mag vragen of roepen. Of dat je het niet moeilijk mag vinden. Gelukkig klopt dat niet. De Bijbel leert ons dat we altijd bij God mogen komen met onze vragen en twijfels. Niet alleen met onze blijdschap, maar ook met onze pijn en moeite.

Je hart uitstorten voor Zijn aangezicht betekent dat je op een eerlijke manier tegen Hem zegt wat er diep van binnen allemaal in je leeft. God kan daar tegen. Denk eens aan Job en aan wat Hij allemaal heeft geroepen. Van hem staat geschreven dat hij, door op die manier zijn hart uit te storten, niet gezondigd had! (zie Job 1:22 en Job 2:10).

Schuil

Waarom kunnen we altijd op God vertrouwen? Omdat Hij one schuilplaats is. Waarom mogen we ons hart uitstorten voor Zijn aangezicht? Omdat Hij onze schuilplaats is. Bij Hem zijn we veilig. Het is veilig om Hem te vertrouwen, en veilig om Hem te vertellen wat er in ons hart leeft.

God wil graag van ons horen wat er diep in ons leeft. Daarom mogen we ons hart bij Hem uitstorten. Hij is betrouwbaar en begrijpt ons. Wat een vriendschap biedt God ons hierdoor aan.

Bijbelboek: Psalmen Trefwoorden: Betrouwbaar, Hart, Overgave, Schuilen