Hoe eeuwig leven eruit kan zien

Christenen krijgen de belofte van eeuwig leven. Maar hoe ziet dat er eigenlijk uit? Wat kunnen we er nu al over te weet komen?

11 U wijst mij de weg naar het leven:
overvloedige vreugde in uw nabijheid,
voor altijd een lieflijke plek aan uw zijde.

Psalm 16:11 (NBV)

We weten een klein beetje hoe de hemel eruit ziet. Dat kunnen we onder andere lezen in Openbaring hoofdstuk 4. Je zou je kunnen afvragen wat we daar eten, wie we zullen ontmoeten of hoe we elkaar herkennen. Dat is niet duidelijk. Er zijn een aantal dingen in elk geval wel heel duidelijk, waardoor het de moeite waard is om ons te verheugen.

Overvloedige vreugde

De schrijver van Psalm 16 beschrijft de weg naar het leven. Wat houdt dat leven voor hem in: overvloedige vreugde. Dat komt omdat we in Gods nabijheid mogen zijn. Wie God heeft leren kennen door het lezen van de Bijbel en door met Hem in gesprek te zijn (door gebed), zal steeds meer van Hem zijn gaan houden. Door de dagelijkse omgang met Jezus Christus zal ons verlangen om bij Hem te zijn groeien.

De grote vreugde om Hem te kennen zal groeien. De vreugde die we zullen ervaren, wanneer we Hem eenmaal "in het echt" zullen zien, zal overvloedig zijn!

In Zijn nabijheid

Wie veel van iemand houdt, wil graag dicht bij die persoon zijn. De schrijver van deze psalm verlangt naar Gods nabijheid. Hij wil aan Gods zijde zijn. Dat noemt hij een lieflijke plek. In de nabijheid van God ervaren we Zijn liefde, Zijn vriendschap en zien we de onbeschrijfelijke schoonheid van Zijn karakter.

Eeuwig leven

Deze overvloedige vreugde, die we zullen ervaren wanneer we in Gods nabijheid zijn, zal voor altijd duren. Het zal niet vervelen, want Gods persoonlijkheid zal ons altijd blijven verbazen. Het eeuwige leven zal, hoe de hemel er ook uitziet en wie er ook nog meer aanwezig zullen zijn, vol zijn van vreugde en lieflijkheid zijn. Omdat we dicht bij Hem zullen mogen zijn.

Bijbelboek: Psalmen Trefwoorden: Eeuwigheid, Leven, Nabijheid, Vreugde