Kleine zonden met grote invloed

Wie dit leest is waarschijnlijk geen terrorist of beroepsdief. We zijn meestal wel af van de grotere zonden in ons leven. Maar als we denken dat kleine zonden niet zo belangrijk zijn, hebben we het misschien mis.

15 Vang voor ons de vossen, vang die kleine vossen. Ze vernielen de wijngaard, onze wijngaard vol bloeiende ranken.

Hooglied 2:15 (NBV)

De bloeiende wijngaard

Dit vers uit het boek Hooglied gaat over de relatie tussen een bruidegom en zijn bruid. Het gaat over de kwaliteit en schoonheid van die relatie. Dit wordt vergeleken met een wijngaard, die prachtig in bloei staat, en op het punt staat veel vrucht te dragen.

God bouwt aan ons leven, aan onze relatie met Hem. We zijn voor Hem een bloeiende wijngaard, prachtig met bloesem, rijp om vrucht te dragen. Maar er is een vijand.

Het vernielen van de wijngaard

Een relatie kan verstoord worden door leugens, door wantrouwen of roddel, of door gebrek aan initiatief. Maar een relatie, en dan in het bijzonder onze relatie met God, kan helemaal vernield worden door zonden. Zonden komen altijd tussen ons en God in te staan (zie Jesaja 59:1-2).

De vossen die de wijngaard vernielen zijn kleine vossen. Veel kleine vossen. Zien we in hoe prachtig onze wijngaard is; wat er op het spel staat?

Vang de vosjes

Gelukkig kunnen we vosjes vangen. Kleine(re) zonden, die in ons leven de ruimte hebben gekregen, kunnen we alsnog belijden (1 Johannes 1:9). We mogen God vragen om ons te helpen het voortaan beter te doen.

Wanneer we inzien dat kleine vossen in staat zijn om onze kostbare relatie met God (en ook met elkaar) te vernielen, laten we dan ons best doen deze vosjes te vangen.

Bijbelboek: Hooglied Trefwoorden: Invloed, Relatie, Zonden