Genade is zwijgen en juichen

Er is veel geschreven over genade. Ze wordt bijvoorbeeld omschreven als Gods welwillende toewending naar de mens. Een andere mooie beschrijving vinden we in het boek van de profeet Sefanja.

17 De HERE, uw God, is in uw midden, een held, die verlost. Hij zal Zich over u met vreugde verblijden; Hij zal zwijgen in zijn liefde; Hij zal over u juichen met gejubel.

Sefanja 3:17 (NBG)

In dit hoofdstuk van de Bijbel spreekt God over oordeel, omdat Jeruzalem (heel het volk) zich niet wil bekeren. Maar toch... toch is er een belofte van herstel, waarbij God in het midden van Zijn volk zal zijn en blij is! En dan beschrijft God in dit vers Zijn genade. Hij zwijgt in Zijn liefde en juicht met gejubel.

God zwijgt in Zijn liefde

Er wordt wel eens gezegd: Een vriend is iemand die alles van je weet, en toch van je houdt. En de laatste regel van een bekend lied zegt: You know the depth of my heart and you love me the same (U kent de diepten van mijn hart, en houdt toch van mij).

God weet dat Zijn volk, en wij allemaal, steeds weer geneigd zijn om af te dwalen, om onze eigen wil te doen. Hij kent ons immers. En toch zal Hij niet altijd boos zijn, maar op een dag zwijgen in Zijn liefde. Het is omdat Hij ons zo lief heeft, dat het mogelijk is om ons te vergeven.

Die vergeving is volledig en voor eeuwig tot ons gekomen door Jezus Christus. Wanneer God naar ons kijkt, en ziet dat we vertrouwen op het verzoenende werk van de Here Jezus aan het kruis, kan Hij zwijgen in Zijn liefde.

God juicht met gejubel

Als iemand eraan zou twijfelen hoe die zwijgzaamheid van God eruitziet, dan hoeft dat niet meer. God zit niet mokkend te zwijgen. Hij zit Zich niet te verbijten. Hij kijkt zelfs niet oplettend of we misschien opnieuw in de fout gaan, zodat Hij werkelijk boos kan worden. Het tegendeel is waar.

God juicht met gejubel. Hij juicht over ons, want Hij heeft ons verlost. God is in ons midden een Held Die verlost. Deze Held juicht over wat Hij gewonnen heeft. Zijn liefde heeft ons hart gewonnen. Hij verblijdt Zich over ons met vreugde.

Daar zou je stil van worden. Dat de God van hemel en aarde in ons midden is en over ons juicht! Laten we ook stil zijn, in onze liefde en ons diep respect voor Hem, en in de stilte van ons hart ons verheugen in de God van onze verlossing.

 

Bijbelboek: Sefanja Trefwoorden: Genade, Juichen, Liefde, Zwijgen