Bescheidenheid in Gods huis siert ons

Het is beter in bescheidenheid bij elkaar te komen in Gods huis, dan te denken dat we heel wat zijn en kunnen.

17 Betreed Gods tempel met bescheiden tred. Je kunt er beter heen gaan om te luisteren dan om er het offer van een dwaas te brengen. Zo iemand weet niet eens dat hij een slechte daad verricht.

Prediker 4:17 (NBV)

Bescheidenheid

Een Nederlands gezegde luidt: Bescheidenheid siert de mens. Is dit waar? In deze tijd van "assertief zijn", voor jezelf opkomen, je mening uiten, jezelf mogen zijn, komt het begrip bescheidenheid niet sterk naar voren.

De Prediker zegt in dit vers dat we op moeten letten wanneer we Gods huis binnengaan ("let op uw voeten", HSV). Het gaat om onze houding naar God toe en naar de mensen om ons heen. Menen we wat te betekenen?

Hoe gaan we naar de kerk? Hoe gaan we met andere mensen om? Als mensen die het allemaal goed weten? Of kunnen we luisteren naar anderen en van hen leren?

Luisteren

Luisteren betekent dat we gericht zijn op anderen. Op wat anderen te vertellen hebben, zodat we kunnen leren, en op wat anderen meemaken, zodat we mee kunnen leven. Luisteren naar God betekent van Hem leren en Zijn Vaderhart leren kennen.

We kunnen alleen luisteren als we menen nog niet alles te weten. Onze houding naar de Heer en naar Zijn Gemeente mag laten zien dat we belangstelling hebben en graag wilen horen wat er gezegd wordt.

De dwaas

Een dwaas brengt een offer, zonder te luisteren naar Gods woorden. Dat wordt hem tot dwaasheid gerekend. Verder spreekt de Prediker over een slechte daad (kwaad in de HSV en NBG). Dit heeft te maken met het begin van het vers.

Let op je wandel, je gang, je voeten, wanneer je naar God toe gaat. In zonde Hem naderen en je offer brengen is dwaasheid. Maar we mogen altijd naderen om naar Hem te luisteren. Dan kunnen we ons door Hem laten onderwijzen, onze zonden belijden en vergeving ontvangen.

Bijbelboek: Prediker Trefwoorden: Bescheidenheid, Luisteren, Nederigheid